Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 26 kwietnia 2024 05:43
Z OSTATNIEJ CHWILI:

Japońska whisky – z szacunku do tradycji

Japonia od wieków ceniona jest za szacunek do swoich ojczystych wyrobów. Jednym z nich jest japońska whisky, o niepodrobionej recepturze destylowania. Jak powszechnie wiadomo, Japończycy wkładają w swoje wyroby całe serce oraz zdobytą przez setki lat wiedzę. Mimo wciąż młodego wieku japońskiej whisky, poziom uznania jest tak samo wysoki jak dla trunków, które istnieją od setek lat. Istnieją typy japońskiej whisky, które już teraz uważane są za kolekcjonerskie. Nawet jeśli nie jesteśmy fanami tego trunku, jego historia jest zdecydowanie czymś co warto prześledzić.
  • 10.06.2021 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Japońska whisky – z szacunku do tradycji

 

Japońska whisky – podstawy historii

Japońska whisky ma zaledwie 100 lat, mimo to w tak krótkim czasie zdążyła zdobyć uznanie wśród koneserów tego trunku. Ciekawa historia jej powstania oraz niespotykane aromaty, cenione są na całym świecie. To wszystko dzięki dwóm osobom o niesamowitych zdolnościach oraz ich kłótni. Pierwszy z nich Shinjiro Tori, dzięki któremu było możliwe sfinansowanie destylarni oraz Masataka Taketsuru, który całą swoją wiedzę zdobytą w Szkocji – ojczyźnie whisky, przełożył na działanie destylarni. Niestety, a być może i „stety” po pewnym czasie, ojcowie japońskiej whisky nie potrafili dogadać się co do aromatów trunku. Tori marzył o napoju, który będzie delikatny oraz kwiatowy. Taketsuru, był zwolennikiem ciężkich i torfowych smaków. Tak właśnie, wykształciły się dwa główne nurty japońskiej whisky. Jeśli chcesz przekonać się o niepowtarzalnym smaku tego trunku, na stronie https://swiat-whisky.sklep.pl/14-blended-whisky-japonska znajdziesz całą paletę jego rodzajów.

Inwestycja w japońską whisky

Słowo, które u koneserów japońskiej whisky wywołuje szybsze bicie serca to – Karuizawa. Jest to marka whisky, która zaprzestała swojej produkcji w wyniku czego, ich produkty urosły do rangi kolekcjonerskich. Charakterystyczna etykieta we wszystkim znane ryby koi, zwiększa wartość tego napoju nawet do kilkudziesięciu tysięcy. Nie wiadomo ile butelek pozostało, a większość z nich i tak znajduje się już w posiadaniu osób prywatnych. Jednak przy odrobinie szczęścia wciąż można znaleźć ostatnie butelki.

 

--- Artykuł sponsorowany ---